Επτά χρυσά, δύο ασημένια, οκτώ Παγκόσμια ρεκόρ, ένα Πανευρωπαϊκό ρεκόρ, είναι συγκομιδή που δύσκολα μπορούμε να πιστέψουμε ότι συνέβη. Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Δυναμικού Τριάθλου των Διεθνών Ομοσπονδιών GPA-IPO, που διεξήχθη στην Τιφλίδα της Γεωργίας, γράφοντας οι διεθνείς μας χρυσές σελίδες στην Ιστορία του αθλήματος.
Η αρχή του ανεπανάληπτου άθλου άρχισε την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015 με το Νικόλαο Σαμαρά. Ο 22χρονος αθλητής μας, με 285 κιλά στα καθίσματα με μπάρα, 162.5 κιλά στις πιέσεις πάγκου και 291 κιλά στις άρσεις θανάτου, κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 100 κιλών στην κατηγορία Εφήβων (20-23 ετών) στο αγώνισμα του Powerlifting. Η Ιστορία έγραψε ότι ο Νίκος Σαμαράς είναι ο πρώτος αθλητής του Δυναμικού Τριάθλου που κατέκτησε χρυσό σε διεθνή αγώνα. Ο άθλος του δε σταμάτησε εκεί, καθώς στις άρσεις θανάτου κατέρριψε το Πανευρωπαϊκό Ρεκόρ με 291 κιλά. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι επιχείρησε να το καταρρίψει εκ νέου με την προσπάθειά του στα 295 κιλά. Παρόλο που σχεδόν σήκωσε τα κιλά, την τελευταία στιγμή του γλίστρησε η μπάρα.
Τη σκυτάλη πήραν οι υπόλοιποι πέντε διεθνείς μας, την Κυριακή 26 Απριλίου 2015 καθώς η συνέχεια ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακή αφήνοντας άφωνους θεατές και αθλητές από όλη την Ευρώπη.
Την αρχή έκανε ο Παναγιώτης-Αθανάσιος Περεντής. Η ιστορία έγραψε ότι είναι ο πρώτος Έλληνας αθλητής που κατέρριψε Παγκόσμιο Ρεκόρ στο Δυναμικό Τρίαθλο. Ο 21χρονος διεθνής, με 220 κιλά στα καθίσματα με μπάρα, κατέρριψε το Παγκόσμιο Ρεκόρ στην κατηγορία Εφήβων (20-23 ετών) των 82.5 κιλών. Όσοι νόμιζαν ότι θα εξαντλούνταν οι επιτυχίες του σε αυτό το ρεκόρ διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Συνέχισε την εντυπωσιακή του εμφάνιση, καταρρίπτοντας το Παγκόσμιο Ρεκόρ στις άρσεις θανάτου, με 235 κιλά και στο σύνολο με 572,5 κιλά. Το Χρυσό μετάλλιο στο Powerlifting και στις άρσεις θανάτου, ήταν αναμενόμενα για τον πρώτο Έλληνα αθλητή που έσπασε Παγκόσμιο ρεκόρ στο Δυναμικό Τρίαθλο.
Ο αρχηγός των αθλητών Νικόλαος Κουκουλάκης, είναι ήρωας και μόνο που αγωνίζεται. Ο 46χρονος αθλητής μας αγωνίστηκε στην κατηγορία Master-2 (45-50 ετών) στα 75 κιλά. Κατέκτησε δύο Χρυσά μετάλλια, στο αγώνισμα του Δυναμικού Τριάθλου και στις άρσεις θανάτου, καταρρίπτοντας τα αντίστοιχα Παγκόσμια Ρεκόρ στην ηλικιακή κατηγορία που ανήκει. Αυτό που δίνει ιδιαίτερη σημασία στον άθλο του είναι ότι πάσχει από Πάρκινσον, έχει κινητική αναπηρία 75% και έχει περάσει από επιθετική μορφή καρκίνου του αίματος. Με την ενασχόλησή του με το Δυναμικό Τρίαθλο, δίνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους μας.
Ο 18χρονος Ιγκόρ Κόσοβιτς, κατάγεται από την Ουκρανία, μία χώρα που περνάει δύσκολες στιγμές. Η αγάπη του για την Ελλάδα δε φαίνεται μόνο από το γεγονός ότι αγωνίστηκε για την Ελληνική ομάδα, αλλά ότι γνωρίζει την Ελληνική Γλώσσα και ιστορία καλύτερα από πολλούς Έλληνες. Σε αγωνιστικό επίπεδο ξεδίπλωσε το ταλέντο του καταρρίπτοντας το Παγκόσμιο Ρεκόρ στα καθίσματα με μπάρα με 221 κιλά, στην κατηγορία Παίδων (18-19 ετών) στα 82,5 κιλά. Κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα του Powerlifting με 560 κιλά.
Αν και μόλις 18 ετών, ο ταλαντούχος Παρμενίων Δελιάλης κατέκτησε το Χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα push-pull καταρρίπτοντας ταυτόχρονα το Παγκόσμιο Ρεκόρ. Στο Powerlifting κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο με 530 κιλά, δείχνοντας ότι το μέλλον του ανήκει.
Την ηρωική μάχη των αθλητών μας ολοκλήρωσε ο ποιοτικότερος αθλητής της αποστολής, ο Αριστοτέλης Χατζηγιαννάκης. Ο εκνευρισμός των αθλητών των άλλων χωρών ήταν εμφανής, αφού κανένας δε περίμενε ότι η Ελληνική ομάδα θα κατάφερνε να σπάσει την κυριαρχία των χωρών που έχουν παράδοση στο Δυναμικό Τρίαθλο. Η κατάσταση μύριζε μπαρούτι, αλλά ο πρωταθλητής ήταν αποφασισμένος να δώσει συνέχεια στην εντυπωσιακή εμφάνιση των αθλητών μας. Μετά από μία τιτάνια προσπάθεια, με εχθρικό κλίμα, κατάφερε να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο με 627,5 κιλά στο σύνολο.
Η αυλαία έπεσε, οι επιτυχίες των αθλητών μας άφησαν άφωνους σε όλη την Ευρώπη, αφού μέχρι πρότινος κυριαρχούσαν οι χώρες της Σοβιετικής σχολής Δυναμικού Τριάθλου. Οι έξι αθλητές μας έδωσαν τιτάνια μάχη για να υποκλιθεί όλη η Ευρώπη.
Πως είναι άραγε να ξυπνάς την επόμενη μέρα πρωταθλητής Ευρώπης; Ο Αριστοτέλης Χατζηγιαννάκης δε μπορούσε να σηκωθεί από το κρεβάτι, αφού ένιωθε αφόρητους πόνους. Η μάχη που έδωσε την προηγούμενη μέρα του προκάλεσε τραυματισμό στη μέση. Τον μετέφεραν σηκωτό οι συναθλητές του, ώστε να μη χάσει την πτήση της επιστροφής για την πατρίδα. Ο Νίκος Σαμαράς τραυματίστηκε σε μία προσπάθειά του στον αγώνα στα καθίσματα με μπάρα, στα πλευρά. Δε το έβαλε κάτω, αντιθέτως έσφιξε τα δόντια του και κατέρριψε το Πανευρωπαϊκό Ρεκόρ, ενώ ο γιατρός της διοργάνωσης τον ψέκαζε συνεχώς με ψυκτικό στα πλευρά, ώστε να ανακουφιστεί όσο γίνεται από τον πόνο.
Το πείσμα των παλικαριών μας ώστε η χώρα μας που περνάει τόσο δύσκολες στιγμές να αποκτήσει σεβασμό στην Ευρώπη, τους ώθησε να κάνουν εξωπραγματική προσπάθεια κάνοντας κατάθεση ψυχής στο αγωνιστικό πλατό. Αυτή η μοναδική επιτυχία για τη χώρα μας δεν είναι τυχαία. Οι καλύτεροι αθλητές της Ελλάδας τα έδωσαν όλα και γύρισαν θριαμβευτές με ψηλά το κεφάλι.
Εκτός του ότι είναι Πρωταθλητές Ευρώπης κέρδισαν πρόκριση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Δυναμικού Τριάθλου της διεθνούς ομοσπονδίας GPA/IPO, το οποίο θα διεξαχθεί τον Οκτώβρη του 2015 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το κόστος για ένα τέτοιο ταξίδι είναι αδύνατο να καλυφθεί από τους αθλητές όπως έγινε με το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Άραγε θα βρεθούν χορηγοί να καλύψουν τουλάχιστον τα έξοδα μετακίνησης, έστω και ενός αθλητή ή θα επιτρέψουμε στη μίζερη Ελλάδα της κρίσης;
Η βράβευση των Πρωταθλητών Ευρώπης θα γίνει στο 1ο Πανελλήνιο Grand Prix που διοργανώνει το Ελληνικό Σωματείο Δυναμικού Τριάθλου (www.esdt.gr) σε συνεργασία με τα Special Olympics Hellas, το Dynamo Club, υπό την αιγίδα στο Δήμου Περιστερίου στο The Core Crossfit (Γιαννιτσών 97, Περιστέρι) την Κυριακή 24 Μαΐου 2015.
Αν και φαντάζει εξωπραγματικά δύσκολο μακάρι παρόμοιες επιτυχίες να έρθουν ξανά στη χώρα μας γιατί το έχουμε ανάγκη. Ένα μεγάλο μπράβο στους έξι αγωνιστές που μας χάρισαν μοναδικές επιτυχίες, τους οποίους θα έχουμε τη χαρά να τους συγχαρούμε από κοντά στις 24 Μαΐου στο Περιστέρι.